Leasing wyposażenia gastronomii (sprzętu gastronomicznego) to szybka i wygodna metoda finansowania wyposażenia restauracji, kawiarni czy hotelu a także food trucka lub przyczepy gastronomicznej. Leasing wyposażenia gastronomii jest dziś powszechnie dostępny. Przyjrzyjmy się najważniejszym kwestiom z nim związanym.

leasing na wyspoażenie gastronomii

Leasing wyposażenia gastronomii – poradnik leasingobiorcy

.

Leasing w gastronomii – dlaczego warto?

Oto kilka powodów, dlaczego warto skorzystać z leasingu wyposażenia gastronomii:

  • Angażujesz tylko niewielką część kapitału w zakup (pierwsza wpłata), resztę finansuje leasingodawca.
  • Dzięki temu możesz wybrać droższe, nowocześniejsze maszyny.
  • Niskie raty dają czas, aby maszyna na siebie zarobiła.
  • Możesz zaliczyć zakup w koszty nawet dwa i pół razy szybciej niż przy zakupie za gotówkę.
  • Gwarancja wykupu na własność za wartość zapisaną w umowie, znacznie poniżej wartości rynkowej maszyny.
  • Leasing nie obniża zdolności kredytowej!
  • Jest to szybkie finansowanie, ponieważ możliwe jest zorganizowanie wszystkiego w ciągu tygodnia a niekiedy szybciej.
  • Jest to jedno z najtańszych źródeł finansowania na rynku.
  • Wymaga niewielkiej ilości dokumentów w porównaniu do kredytu.
  • Pomaga zoptymalizować wysokość płaconych podatków.
  • Pozwala ustawić różną wysokość rat w sezonie i poza nim – czyli dopasować pod Ciebie harmonogram spłat leasingowych.
  • Chroni majątek przed komornikiem.

.

Jakie urządzenia gastronomiczne można brać w leasing?

Zakres leasingu sprzętu gastronomicznego jest bardzo szeroki. Obejmuje:

.

Leasing wyposażenia gastronomii – warunki

* – w leasingu operacyjnym minimalny czas trwania umowy zależy od stawki amortyzacji urządzenia. Dlatego np. urządzenia chłodnicze czy klimatyzacja, których stawka amortyzacji wynosi 10%, trzeba leasingować przez co najmniej 4 lata. Często są one przedmiotem osobnej od pozostałych urządzeń umowy leasingu.

Brak pierwszej wpłaty zarezerwowany jest głównie dla większych firm lub leasingu na kwoty do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Przy wyższych kwotach leasingodawcy chcą zazwyczaj wkładu własnego, często w wysokości 10-20%.

.

Leasing online wyposażenia gastronomii

Dla kwot od 500 zł do 20+ tys. zł wygodnym rozwiązaniem będzie leasing online.

  • Nie wymaga wysyłania dokumentów, decyzję uzyskasz w ciągu 15 minut przez internet.
  • Co istotne możesz w nim dostać leasing od pierwszego dnia prowadzenia działalności.
  • Ocena bazuje przede wszystkim na historii w BIK.
  • Nadaje się idealnie raczej do finansowania pojedynczych zakupów, niż całego wyposażenia lokalu.
  • Pozwala tez finansować sprzęt używany.

Warunki leasingu online na wyposażenie lokalu gastronomicznego możesz sprawdzić tutaj.

Uwaga – linki prowadzące do leasingu online są linkami afiliacyjnymi. Nie namawiam Cię do korzystania z usługi, która nie jest Ci potrzebna. Jeżeli jednak uznasz, że ta forma finansowania ma sens i zechcesz skorzystać z oferty leasingu za pośrednictwem naszego bloga, będę Ci bardzo wdzięczny. Dla Ciebie to jedno kliknięcie, dla nas szansa na pozyskanie środków na dalszy rozwój bloga. Dlatego serdecznie dziękuję jeśli uznasz, że warto to zrobić.

.

Mamy również w ofercie leasing online z firmy Grenke, dedykowany zakupom dla większych kwot, do 50, 100 czy 150 tys. zł netto.

  • 3000 – 50 000 zł netto bez dokumentów finansowych
  • 50 000+ zł netto z dokumentami finansowymi. Możliwy leasing na kwoty powyżej 500.000 zł netto.
  • wkład własny od 0%
  • Czas spłaty do 5 lat

Aby sprawdzić warunki leasingu wyposażenia gastronomii i złożyć wniosek leasingowy klikasz w link: WEŹ LEASING W GRENKE

Wcześniej przygotuj fakturę pro forma lub zamówienie od dostawcy wskazujące na przedmiot leasingu.

Przy większych zakupach polecamy leasing z tradycyjną ścieżką oceny. Wymaga ona wypełnienia wniosku leasingowego i okazania wyników finansowych firmy.

.

Leasing wyposażenia gastronomii a historia działalności i doświadczenie w branży

Najłatwiej będzie uzyskać leasing, gdy działasz już w branży gastronomicznej i chcesz zmodernizować, rozbudować obecny punkt lub otworzyć kolejny. Ocena bazuje na dotychczasowych wynikach finansowych.

Nieznacznie trudniej jest wyleasingować sprzęt gastronomiczny, gdy prowadzisz działalność w innej branży ale nie masz jeszcze doświadczenia w gastronomii. Nadal jednak posiadając zdolność leasingową dostaniesz leasing na korzystnych warunkach.

Wyposażenie gastronomii leasinguje się najtrudniej dla nowych firm. W większości przypadków jedyną możliwością pozyskania leasingu jest poręczenie innej firmy. Wyposażenie gastronomii jest kosztowne w momencie zakupu i niewiele warte na rynku wtórnym – sprzedaż wiąże się z dużą utratą wartości w stosunku do cen zakupu.

Dlatego w trakcie oceny firmy leasingowe opierają się głównie na leasingobiorcy. Jeśli nie jest wiarygodny – wolą odmówić lub udzielić leasingu z wysokim wkładem własnym, aby się zabezpieczyć.

leasing food truck

.

Leasing food trucka, leasing przyczepy gastronomicznej

Osobną kategorię w leasingu dla gastronomii stanowi leasing food trucków i przyczep gastronomicznych.

Można leasingować zarówno nowe, jak i używane food trucki i przyczepy gastronomiczne. Trzeba jednak zaznaczyć, że preferowane są nowe pojazdy, a używane są raczej młode rocznikowo (można przyjąć, że do 5-6 lat). Leasingiem starszych zainteresowane są tylko niektóre firmy leasingowe.

Ogromną zaletą tych pojazdów jest możliwość zmiany lokalizacji w dowolnym momencie. Asortyment jest szeroki a do najpopularniejszych pojazdów gastronomicznych należą te serwujące fast foody i lody.

.

Warunki leasingu przyczep gastronomicznych

Czynnikiem zachęcającym do leasingu przyczepy gastronomicznej lub food trucka jest fakt, że na start nie trzeba inwestować całości kwoty, a tylko kwotę na wkład własny. Ten wynosi zazwyczaj 10-20% ceny zakupu. Resztę spłacasz w miesięcznych ratach leasingu.

Spłata leasingu jest rozłożona od 3 do 5 lat. Większość przedsiębiorców wybiera 5-letni leasing, aby rata była jak najniższa.

W przypadku food trucków i przyczep gastronomicznych często uwidacznia się sezonowość biznesu – szyczt sezonu przypada na ciepłe miesiące a zimą biznes spowalnia lub jest zamknięty. W takim modelu dobrym wyborem może się okazać sezonowy harmonogram spłat. Wtedy w wysokim sezonie płacisz większe raty, a po sezonie niskie.

Podobnie, jak w leasingu wyposażenia lokalów stacjonarnych, preferowane są firmy działające i wykazujące obroty.

Oczywiście weźmiesz w leasing pojazd gastronomiczny z kompletnym wyposażeniem, czyli z zabudową, meblami, wyposażeniem kuchennym i chłodniczym. Należy pamiętać, że w trakcie leasingu pojazd pozostaje własnością leasingodawcy i dokonywanie modyfikacji wymaga jego zgody.

1

Oferta finansowania Leason

Chcesz wyleasingować sprzęt gastronomiczny, food truck lub przyczepę gastronomiczną?

Wypełnij formularz na dole strony i opisz swoja sytuację. Wspólnie dobierzemy korzystny wariant leasingu.

Nasza oferta leasingu:

Leasing maszyn

Leasing urządzeń

Leasing samochodów

1

Przeczytaj także:

Leasing maszyn do przetwórstwa spożywczego

Leasing urządzeń chłodniczych

Leasing pojazd specjalny

    4.9/5 - (20 votes)

    Poprzedni post

    Leasing bez BIK – jak go uzyskać i ile kosztuje?

    Następny post

    Ubezpieczenie GAP do leasingu – wykluczenia, limity wypłat i maksymalne ceny auta

    Wyszukaj:

    O autorze

    Mikołaj Łagowski

    Mikołaj Łagowski

    Właściciel firmy Leason. Z branżą leasingową związany od 2008r. Wyleasingował 1000+ maszyn oraz linii technologicznych i 700+ samochodów dla klientów z całej Polski.

    mikolaj.lagowski@leason.pl Tel. +48 508 747 525

    Pon. - Pt. 9:00 - 16:00, Działamy online.