Leasing sprzętu do kuchni. Coraz więcej przedsiębiorców otwierających restauracje, kawiarnie i lokale gastronomiczne finansuje zakup sprzętu leasingiem. Co warto wiedzieć o leasingu dla gastronomii?
Leasing sprzętu do kuchni – co można finansować?
Przede wszystkim możesz sfinansować całe wyposażenie kuchni. Od chłodziarek, przez piece a na meblach kończąc. Jeśli zależy Ci na leasingu operacyjnym, jest prawdopodobne, że podpiszesz minimum 3 umowy. Wynika to z różnych stawek amortyzacji na poszczególne kategorie sprzętu kuchennego. Jak stawka amortyzacji wpływa na czas trwania umowy i wykup opisujemy tutaj.
Różne stawki amortyzacji wymuszają potem różne minimalne okresy umowy oraz wykupu. A konkretnie:
Meble 20% – umowa min. na 2 lata, wykup 19-20%; 3-5 lat – wykup 1%.
Sprzęty kuchenne 14% – umowa na min. 3 lata, wykup 20%; 4 lata – wykup 6%, 5 lat – wykup 1%.
Chłodnictwo 10% – umowa na min. 4 lata, wykup 25%; 5 lat – wykup 15%.
Jedna czy kilka umów leasingu sprzętu do kuchni?
Przykładowo jeśli chcesz leasing na 3 lata to meble i wyposażenie kuchni możesz leasingować na 3 lata. A chłodnictwo sfinansujesz leasingiem operacyjnym na 4 lata lub finansowym na krócej.
1
W chwili gdy piszę ten tekst jeden z leasingodawców oferuje także leasing całości na 1 umowie. Uwzględnia najniższą amortyzację i od niej uzależnia długość umowy. Wykup uśrednia.
Wyposażenie kuchni zaliczane jest do przedmiotów trudnozbywalnych, dlatego leasing kosztuje trochę więcej niż dla samochodów czy np. maszyn budowlanych.
Niewielkie kwoty (500 – 20+ tys. zł) finansujemy w leasingu online.
Więcej o leasingu dla gastronomii piszemy tutaj.
1
Jeśli szukasz dobrego leasingu na sprzęt kuchenny czekamy na wiadomość od Ciebie. Skorzystaj z formularza na dole strony.
Oferta finansowania Leason
Szukasz leasingu? Sprawdź naszą ofertę:
1
Przeczytaj także:
Leasing maszyn do przetwórstwa spożywczego
13 stycznia 2020