Leasing sprzętu gastronomicznego to szybka i wygodna metoda finansowania wyposażenia restauracji, kawiarni czy hotelu. Leasing wyposażenia gastronomii jest dziś powszechnie dostępny. Przyjrzyjmy się najważniejszym kwestiom z tym związanym.

 

Jakie urządzenia gastronomiczne można brać w leasing?

Zakres leasingowanego sprzętu gastronomicznego jest bardzo szeroki. Obejmuje:

  • wyposażenie kuchni wraz z meblami i okapem,
  • zmywalni i urządzeń chłodniczych,
  • wyposażenie magazynu (np. regały) i baru czy witryny chłodnicze.
  • Możesz wziąć w leasing meble a nawet zastawę i sztućce.
  • Można także leasingować wyposażenie lokalu: wentylację i klimatyzację, oświetlenie, nagłośnienie, monitoring, sprzęt IT.

 

Warunki leasingu sprzętu gastronomicznego

  • Leasing operacyjny lub finansowy
  • Tylko dla nowych urządzeń
  • Już od 0% pierwszej wpłaty
  • Od 18* do 60 miesięcy
  • Już od 500 zł netto

* – w leasingu operacyjnym minimalny czas trwania umowy zależy od stawki amortyzacji urządzenia. Dlatego np. urządzenia chłodnicze czy klimatyzacja, których stawka amortyzacji wynosi 10%, trzeba leasingować przez co najmniej 4 lata. Często są one przedmiotem osobnej od pozostałych urządzeń umowy leasingu.

Brak pierwszej wpłaty zarezerwowany jest głównie dla większych firm lub leasingu na kwoty do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Przy wyższych kwotach leasingodawcy chcą zazwyczaj wkładu własnego, często w wysokości 10-20%.

Dla kwot od 500 zł do 20+ tys. zł wygodnym rozwiązaniem będzie leasing online. Nie wymaga wysyłania dokumentów, decyzję uzyskasz w ciągu 15 minut przez internet. Co istotne możesz w nim dostać leasing od pierwszego dnia prowadzenia działalności. Ocena bazuje przede wszystkim na historii w BIK. Nadaje się idealnie raczej do finansowania pojedynczych zakupów, niż całego wyposażenia lokalu.

Przy większych zakupach polecamy leasing z tradycyjną ścieżką oceny. Wymaga ona wypełnienia wniosku leasingowego i okazania wyników finansowych firmy.

 

Historia działalności i doświadczenie w branży gastronomicznej

Najłatwiej będzie uzyskać leasing, gdy działasz już w branży gastronomicznej i chcesz zmodernizować, rozbudować obecny punkt lub otworzyć kolejny. Ocena bazuje na dotychczasowych wynikach finansowych.

Nieznacznie trudniej jest wyleasingować sprzęt gastronomiczny, gdy prowadzisz działalność w innej branży ale nie masz jeszcze doświadczenia w gastronomii. Nadal jednak posiadając zdolność leasingową dostaniesz leasing na korzystnych warunkach.

Wyposażenie gastronomii leasinguje się najtrudniej dla nowych firm. W większości przypadków jedyną możliwością pozyskania leasingu jest poręczenie innej firmy. Wyposażenie gastronomii jest kosztowne w momencie zakupu i niewiele warte na rynku wtórnym – sprzedaż wiąże się z dużą utratą wartości w stosunku do cen zakupu. Dlatego w trakcie oceny firmy leasingowe opierają się głównie na leasingobiorcy. Jeśli nie jest wiarygodny – wolą odmówić lub udzielić leasingu z wysokim wkładem własnym, aby się zabezpieczyć.

 

Chcesz wyleasingować sprzęt gastronomiczny?

Wypełnij poniższy formularz i opisz swoja sytuację. Wspólnie dobierzemy korzystny wariant leasingu.

Skontaktuj się z nami

Please leave this field empty.

Wypełnienie niniejszego formularza jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych, wyłącznie w czynnościach niezbędnych do przygotowania i przesłania oferty oraz ewentualnej jej realizacji ( Dz.U. z 1997r. nr 133, poz. 883 ).


Komentarze zostały wyłączone

Top